--> -------------------------------------------------------------------------------- 26. dubna 2010 16:51, aktualizováno 17:26

Evangeličtí odborníci z Číny a Turecka se domnívají, že na turecké hoře Ararat objevili zbytky biblické Noemovy archy. Nyní žádají, aby UNESCO jejich objev po dobu bádání zapsalo mezi světová dědictví.

"Nejsme si jisti na sto procent, že je to archa, ale na 99,9 procenta ano," řekl hongkongský režisér dokumentárních filmů Yeung Wing-cheunga, jeden z patnácti členů skupiny.

NOEMOVA ARCHA

Podle Bible přikázal Bůh před spuštěním potopy hříšného světa spravedlivému Noemovi, aby postavil archu a v ní vedle své rodiny shromáždil všechny zvířecí druhy. Po opadnutí vod archa spočinula na hoře, údajně Araratu. Tam po ní bezvýsledně pátralo už množství expedic.

Údajné zbytky bájné archy badatelé objevili ve čtyřech tisících metrech nad mořem. To prý vylučuje, že by šlo o lidské sídlo. Ta totiž nikdy předtím nebyla objevena nad 3500 metrů nad mořem.

Dřevěná struktura pochází podle výsledků analýzy radioaktivního uhlíku C 14 z doby před 4800 lety.

Mezi dřevy jsou oddělení pro zvířata

Dřevěný nález je podle evangelických archeologů rozdělený na několik oddělení, ve kterých mohla být zvířata.

Režisér řekl, že turecké místní orgány budou chtít prostřednictvím vlády požádat UNESCO, aby dané oblasti v zájmu její ochrany během celé doby vykopávek udělila status světového dědictví.

Nedávno vnesl novou verzi do legendy o potopě světa historik Irving Finkel. Rozluštil totiž sumerskou hliněnou desku s popisem lodi. Finkel soudí, že může jít o předobraz biblické Noemovy archy, oproti knize Genesis ale deska popisuje plavidlo jako kruhový vor. (více o nové teorii čtěte zde)

--------------------------------------------------------------------------------

Badatel Ballard zřejmě objevil stopy po biblické potopě

20. listopadu 1999 11:39

- Americký badatel Robert Ballard, který se proslavil lokalizací vraku záoceánského parníku Titanic, odhalil další podmořské tajemství: narazil na svědectví, které dokládá, že asi před sedmi tisíci let bylo Černé moře zaplaveno. Podle informací, které v pátek Ballard zveřejnil ve Washingtonu, by možná mohlo jít o potopu světa, jak se o ní ve spojitosti s praotcem Noem zmiňuje bible. Ballard letos v létě původně pátral při severním břehu Turecka po pozůstatku antického plavidla, ale nakonec se rozhodl, že prověří pověsti o potopě světa. Podle teorie dvou amerických univerzitních vědců - Williama Ryana a Waltera Pittmana - je možné, že v době, kdy se rozpouštěl evropský ledovec, se Středozemní moře vylilo z břehů a obrovská záplava změnila někdejší sladkovodní jezero v jeho blízkosti v nynější Černé moře.

Mnoho starých kultur v oblasti jihovýchodní Evropy zanechalo legendy zmiňující se o velké potopě - stejně jako bible. Ballard se rozhodl prozkoumat dno Černého moře pomocí skenovacího sonaru, tedy stejného moderního zařízení, které pomohlo při nedávném pátrání po troskách letounu Johna Kennedyho juniora. Na dně narazil Ballard na prastaré náznaky původního břehu a také na důkazy přeměny sladkovodních měkkýšů na měkkýše mořské. K tomu podle jeho výpočtů mělo dojít před sedmi tisíci let. Záplava ale podle Ballarda netrvala oněch 40 biblických dní, nýbrž "pravděpodobně 40 let". Místní obyvatelé usedlí v rovinatých oblastech museli čelit přívalu, kterým se moře rozšiřovalo tempem přes kilometr denně. V místech, kde byly skály, se každý den zvyšovala hladina o 15 centimetrů. V oblasti podél jižního břehu Černého moře, kterou Ballard studoval, se hladina vzdouvala postupně, což umožnilo, aby se na mořském dně zachovaly obrysy původního břehu. Právě u tohoto břehu narazil badatel v hloubce 165 metrů pod nynější hladinou na shluky schránek prastarých měkkýšů. Tyto shluky byly tvořeny jak skořepinami sladkovodních škeblí pocházejících zřejmě z období před potopou, tak schránkami mořských lastur z doby potopy. Tyto nálezy prozkoumali vědci z Akademie přírodních věd v americké Filadelfii. Poté přišla v massachusettském oceánografickém ústavu na řadu uhlíková metoda. Ta určila, že sladkovodní měkkýši pocházejí z období před 7460 lety, zatímco mořským měkkýšům přiřkla období před 6820 lety. To dokládá, že ke změně - potopě - došlo v době mezi těmito dvěma časovými hranicemi. Ballard plánuje, že se k bádání v Černém moři vrátí příští rok v srpnu a doufá, že se mu podaří objevit další důkazy, které by jeho teorii o potopě světa potvrdily. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/badatel-ballard-zrejme-objevil-stopy-po-biblicke-potope-pj2-/zahranicni.aspx?c=991120_111737_vedatech_ond