Empanádu přímo na ulici před vámi usmaží. Náplň si můžete vybrat podle vlastní chuti.
Suroviny pro 4 osoby (přibližně 18 ks):
Těsto:
1/2 kg kukuřičné mouky
sůl
voda
Náplň:
strouhaný sýr nebo tuňák z konzervy s cibulkou a kořením dle chuti nebo jakákoliv již tepelně upravená masová směs
Postup:
Z kukuřičné mouky a vody utvořte těsto konzistence husté bramborové kaše, osolte a dobře propracujte.
Na pracovní plochu rozprostřete igelitový sáček, který usnadní práci s jinak velmi lepivým kukuřičným těstem. Dále si připravte misku s vodou.
Mokrýma rukama naberte těsto na jednu empanádu (množství cca jako tenisový míček). Rozprostřete na navlhčený igelitový sáček a pomocí prstů vytvarujte placičku velikosti CD. Na jednu polovinu kolečka dejte 1-2 lžičky náplně (sýr, ryba, maso) a pomocí sáčku vše přiklopte druhou polovinou. Vznikne polokruhový pirožek. Okraje těsta dobře stlačte vlhkými prsty a ihned dejte smažit do pánve s dostatečným množstvím oleje.
Empanády by měly v oleji plavat. Pečte do zlatova, přibližně 2 - 3 minuty z obou stran. Po dobu pečení si připravujte vždy, výše uvedeným způsobem, další empanádu.
Jí se rukama, nejlépe chutnají čerstvé, ještě teplé.
Podle: www.romanarek.cz
Jeden lepší recepis má pan Dr. J.K. v trezoru jako rodinné stříbro, ale nechá Vás jen z dálky nahlédnout.